h

Belang van bomen voorop tijdens voorleesactie

9 oktober 2015

Belang van bomen voorop tijdens voorleesactie

Foto: SP

Gedeputeerde Arie Stuivenberg stelde, vrijdag 9 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid tot zijn opluchting vast dat alle leerlingen uit groep 6 van pcbs De Buitenburcht in Almere graag in bomen klimmen. Sommigen beweerden dit zelfs nog liever te doen dan een spelletje spelen op een tablet.

De gedeputeerde raakte met de leerlingen in gesprek over het belang van natuur en duurzaamheid, toen hij de school bezocht om in het kader van de landelijke Voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid. Eerst las hij voor uit het boek ‘Kapsones’, speciaal voor de Voorleesactie geschreven door Laurentien van Oranje en Jan Terlouw.

Honderden scholen in Nederland deden deze vrijdagaan deze actie mee. Onder de voorlezers bevonden zich burgermeesters, wethouders, pabo-studenten en bekende Nederlanders onder wie prinses Laurentien. Stuivenberg had aangegeven graag te willen voorlezen in de klas van zijn kleindochter. Na het voorlezen schonk hij het boek aan de klas.

Het verhaal ‘Kapsones’ nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we samen de aarde en de natuur kunnen helpen. En dit is precies wat de leerlingen van De Buitenburcht en de gedeputeerde deden. Op de vraag van de gedeputeerde wie er graag in bomen klom, gingen alle vingers de lucht in. ‘Dat is toch inderdaad veel leuker dan kijken op die toverdoos, waar je vierkante ogen van krijgt?’, opperde hij. Daarmee waren niet alle kinderen het eens. Maar ze wilden wel graag aan Stuivenberg vertellen in welke boom ze hadden geklommen en hoe hoog die wel niet was geweest.

Omdat de gedeputeerde niet het hele verhaal kon voorlezen, vroeg de juf aan de kinderen of zij zelf wilden nadenken over de afloop van het verhaal. Welke afloop was de beste? Alle kinderen bedachten een einde waarin de boom uit het verhaal niet sneuvelde, maar kon blijven staan. Waarom dat belangrijk was, wisten de leerlingen ook: niet alleen om in te klimmen, maar ook voor de zuurstof voor mensen en dieren.

Reactie toevoegen

U bent hier