h

Herbruikbare bekers

14 november 2019

Herbruikbare bekers

Foto: Metalfestival Into The Grave

Woensdag 13 november 2019 is onze motie over herbruikbare bekers overgenomen door de gedeputeerde en met 29 tegen 10 stemmen aangenomen.

We vragen in deze motie om duurzaamheidseisen, zoals herbruikbare bekers, te stellen voor het verlenen van subsidie aan festivals en evenementen.
Veel festivals gebruiken recyclebare wegwerpbekers, maar die zijn lang niet zo duurzaam als de herbruikbare. De wegwerp varianten kunnen niet altijd in Nederland worden gerecycled of er moet een heel proces aan vooraf gaan voordat het kan. Bovendien als iedereen zijn zooi op de grond gooit, hou je een smerig terrein en moet al het afval eerst worden gescheiden. Met herbruikbare bekers is men minder geneigd rotzooi weg te gooien.

  Resultaat: 80 tot 90% minder afval dat verwerkt moet worden en dus veel beter. En als mensen hun beker niet inleveren na afloop, is dat winst voor de organisatie. Het 'statiegeld' dat de gebruiker betaalt, is vele malen hoger dan de aanschafkosten.
Na de provincie zou het mooi zijn als de gemeenten deze voorwaarde gaan opnemen bij hun vergunningverlening. Den Haag en Leiden doen dat al, nu de Flevolandse gemeenten!

Reactie toevoegen

U bent hier