h

Verdedigen

13 maart 2018

Verdedigen

Foto: SP

Flevoland - Boze en emotionele actievoerders trokken zondag naar het Provinciehuis, om daar balen hooi voor de ingang neer te leggen uit protest tegen het beleid in de Oostvaardersplassen. Dat beleid is elke winter, als er dieren sterven, weer een hot item. Maar daar wil ik het nu niet over hebben.

Bij het Provinciehuis werden de actievoerders ook opgewacht door gedeputeerde Ad Meijer (SP). Hij heeft de Oostvaardersplassen in zijn portefeuille. Ik denk niet dat de meeste actievoerders op dat moment wisten dat hij ook de enige gedeputeerde is die niet zijn ontslag heeft ingediend.

Dat Meijer daar stond, voor die boze actievoerders, zal weinigen verbazen. Ook de hooibalen voor het Provinciehuis houden de man niet tegen: hij klimt er desnoods overheen om vervolgens gewoon zijn werk te doen. Meijer laat zich, zoals we inmiddels weten, niet wegsturen, door niemand niet.

Voor het debat over de motie van wantrouwen die de drie andere coalitiepartijen anderhalve week geleden tegen hem indienden, zei één van die partijen dat Meijer ook ‘de eer aan zichzelf’ kon houden door voor het debat op te stappen.

Dat is een vreemde opmerking, goed beschouwd. ‘De eer aan jezelf houden’ betekent kennelijk dat als anderen zeggen ‘We hebben geen zin meer om met jou samen te werken’,  jij met de staart tussen je benen vertrekt. Meijer besloot echter zich vol vuur en in scherpe bewoordingen te verdedigen tegen de kritiek op zijn persoon. En dan hoef je het niet eens met hem eens te zijn, maar feitelijk is dat ‘de eer aan jezelf houden’: de kans je te verdedigen niet laten glippen, ook als je weet dat het moeilijk wordt of je positie zelfs onhoudbaar is. Hoe het afliep weten we allemaal: de andere gedeputeerden dienden hun ontslag in, maar Meijer is vooralsnog nog gewoon gedeputeerde…

Door Kees Bakker Flevopost

U bent hier