h

"DE TONG" (van Lucifer) krijgt SP steun

15 april 2021

"DE TONG" (van Lucifer) krijgt SP steun

Bijna een jaar geleden, op 22 april 2020 om precies te zijn, heeft de SP een motie mede ingediend om te kijken of, waar en hoeveel het zou kosten om het kunstwerk De Tong (van Lucifer) te verplaatsen. Deze motie heeft het toen niet gehaald. Een andere motie wel en daar is nu een resultaat van. Een resultaat wat ook al onze vragen beantwoordt.

HET VERPLAATSEN VAN “DE TONG”

Er zijn tussen de kunstenaar en de provincie Flevoland afspraken gemaakt op wat voor soort locatie het kunstwerk moet staan. De plek die aan al die voorwaarden voldeed, is de plek waar de Tong tot nu altijd heeft gestaan: langs de A6 op de Knardijk. Er zijn andere plekken onderzocht, maar dan gaat het heel veel meer geld kosten. Dat wil niemand.

DE NAAM VAN HET KUNSTWERK

Kunstenaar Ruud van de Wint heeft met het kunstwerk niets godslasterends bedoeld of er iemand mee willen kwetsen. Het gaat hier om de Griekse mythische figuur die de brenger is van de dageraad. Bij de oude Grieken heette hij Phosphóros, brenger van het licht, oftewel de planeet Venus. Bij de oude Romeinen werd hij Lucifer genoemd. Later komt deze figuur weliswaar vergelijkbaar ook voor in de bijbel als de gevallen engel, maar wezenlijk gaat het om een ander personage. Bovendien heeft de kunstenaar zelf in het verleden de naam veranderd in “De Tong” om juist dit misverstand uit de weg te gaan. In het voorstel wat er nu ligt, wordt dit overgenomen en gaat het werk in het vervolg “De Tong” heten.

KUNST VOOR IEDEREEN

Tot slot vinden wij het heel belangrijk dat kunst voor iedereen toegankelijk is en blijft. Kunst is emotie, vertegenwoordigt een tijdsgeest, is belangrijk voor de ontwikkeling van jong en oud en ga zo nog maar even verder. Dat kost geld. Het ziet ernaar uit dat de gedeputeerde hier zijn huiswerk heeft gedaan. Naast de contracten die er nu eenmaal zijn, is er wel gedegen onderzocht of er alternatieven waren en die zijn er niet.

Op 28 april 20121 gaat de SP fractie daarom het Statenvoorstel steunen om “De Tong” te laten restaureren en terug te plaatsen op de Knardijk.

Reactie toevoegen

U bent hier