h
Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2019

Duurzaamheid, klimaat, water en natuur

Duurzaamheid is van levensbelang voor onze toekomst. Duurzaamheid gaat over een gezond leefmilieu, behoud en ontwikkeling van natuur, circulaire voedselproductie, waterbeheer, duurzame energievoorziening en energiebesparing.

Flevoland is sinds jaren druk met de energietransitie en het streven naar energieneutraliteit in 2020 en in 2030 inclusief vervoer. Het behalen van dit doel dient voorop te staan bij alle besluitvorming. Een goed voorbeeld hiervan is het Regioplan Windenergie. Dit windplan is mede gerealiseerd door de SP. Als het regionale windplan straks helemaal op volle sterkte wordt uitgevoerd, komt een kwartvan de landelijke windenergie (opgewekt op land) uit Flevoland.

Niet onbelangrijk is de regeling waarbij een bedrag per opgewekte kilowattuur ten goede komtaan de omgeving waar het is opgewekt. Dit moet ook gaan gelden voor de nog aan te leggen zonneweiden en -panelen op woningen.

Maar de SP wil meer. Álle Flevolanders moeten voordeel voelen uit deze groene energieprojecten.Hetzij door een direct financieel voordeel of indirect via de energierekening. Dus niet alleen winstvoor de exploitant, maar iedereen moet mee delen in de lusten.

Energie uit wind en zon is lastig op te slaan. Daarom is de SP er groot voorstander van dat de provincie bijdraagt aan onderzoek hoe dat zo goed mogelijk kan. De eerste resultaten zijn a realiseerbaar en deze onderzoeken moeten goed worden gestimuleerd. Goed voorbeeld, doet goed volgen en daarom wil de SP dat het wagenpark van de provincie zo snel mogelijk elektrisch en/of door waterstof wordt aangedreven. En de provinciale gebouwen moeten niet meer worden gestookt op aardgas.

Landbouwgrond is voor – bij voorkeur duurzame, circulaire – landbouw. De SP is erg blij met de restrictie van de provincie dat niet meer dan 1.000 hectare gebruikt mag worden voorzonnepanelen op landbouwgrond. Er zijn veel meer mogelijkheden om zonnepanelen in te zetten: opbedrijfsdaken, woningen en langs spoor, weg en rond windparken. Commerciële belangen mogen niet de leidraad zijn voor de invulling van landbouwgrond.

Agrariërs moeten de kans krijgen om  te schakelen naar duurzame voedselproductie.Kringloopboeren past in het landelijk beleid en leidt tot goede zorg voor het landschap en de natuur waarbij economische belangen ondergeschikt zijn aan verbetering.

Onze voorstellen

  • In het provinciaal beleid moet duurzaamheid voorop staan.
  • Alle inwoners van Flevoland moeten meedelen in de voordelen van duurzame energie.
  • De provincie moet samen met onderwijsinstellingen en bedrijven zoeken naar nieuwe mogelijkhedenvan energieopwekking en de opslag daarvan.
  • De provincie geeft het goede voorbeeld door het wagenpark (na afschrijving) te vervangen door elektrisch en/of door waterstof aangedreven voertuigen. Voor de gebouwen worden energieneutrale mogelijkheden ingezet. 
  • De provincie betrekt bij de besluitvorming in het kader van de energietoepassingen de ervaringen die elders zijn opgedaan. Bijvoorbeeld de trolleybussen in Arnhem of de elektrische vloot op Schiphol.
  • De provincie faciliteert het in kaart brengen van asbestdaken en het spoedig en veilig saneren daarvan in samenwerking met de gemeenten. En bevordert het verwijderen van asbest, met name in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen.
  • Particulieren en bedrijven krijgen subsidie voor het veilig vervangen van hun asbestdaken door goed geïsoleerde daken. Dit geldt ook voor bedrijven die dit reeds hebben uitgevoerd.
  • De provincie stelt een rentevrije lening beschikbaar voor particulieren die aantoonbaar niet over de financiële middelen beschikken om hun asbestdaken te laten saneren. Deze leningen komen uit een speciaal hiervoor opgezet fonds.
  • De provincie maakt bedrijven die de wet- en regelgeving overtreden op het gebied van milieu enveiligheid openbaar.
  • De provincie stelt een masterplan energieopslag op zodat duurzame energie opgeslagen kan worden.
  • De provincie stimuleert biologische en circulaire landbouw zodat in 2025 50 procent van de landbouw op deze wijze plaatsvindt.
  • De provincie zorgt ervoor dat er geen megastallen meer zijn in Flevoland en dat er geen industriële(pluim)veeteelt en geen maximale groei van agrarische activiteiten plaatsvindt.
  • De provincie stimuleert de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen waarbij het natuurlijk gedrag leidend is.
  • In overleg met de veiligheidsregio’s zet de provincie zich in om de brandveiligheid in stallen te optimaliseren bijvoorbeeld met sprinklerinstallaties. Ook actieve controle en handhaving horen hier bij.
  • Agrariërs moeten de kans krijgen om te schakelen naar duurzame voedselproductie zodat zij hun kostbare grond niet gaan gebruiken voor zonneweides of windparken.
  • De provincie ontmoedigt het gebruik van gif in de landbouw en bevordert biologische bestrijding zodat de bodemkwaliteit wordt verbeterd. 
  • De provincie gaat het gebruik van insecticiden en landbouwgifstoffen, zoals glyfosaat, door bedrijven en particulieren terugdringen en zo mogelijk beëindigen.
  • Om de biodiversiteit te bevorderen gaat de provincie samen met boer en ondernemers houtwallenen bloemrijke perken realiseren.
  • De provincie gaat blijvend het weidevogelbeheer door agrariërs financieel ondersteunen.
  • Particuliere initiatieven voor natuurprojecten moet de provincie stimuleren en ondersteunen. Dit maakt de natuur van en voor de burgers van Flevoland.
  • De provincie zorgt ervoor dat bij onderhoud of herinrichting van watergangen zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke oevers met de mogelijkheid voor dieren om uit het water tekunnen komen zodat dieren niet meer hoeven te verdrinken.
  • De financiering van organisaties rond dierenbescherming zoals de dierenambulance wordt zodanig herzien dat het voortbestaan van deze organisaties wordt gewaarborgd. Organisaties als dieren-, fauna- en vogelbescherming hebben een grote invloed op het provinciaal beleid met betrekking tot dieren en dierenwelzijn.
  • In het nationaal park Nieuwland moet de provincie niet verder investeren; eerst moet de natuur zich daar kunnen ontwikkelen en moet blijken dat de Markerwadden het beoogde effect hebbenop de waterkwaliteit in het Markermeer.
  • De mogelijkheden om de Oostvaardersplassen met andere natuurgebieden te verbinden mag niet van de provinciale agenda verdwijnen.
  • Het welzijn van de grote grazers in de Oostvaardersplassen moet voorop staan.
  • We staan in de Oostvaardersplassen geen grootschalige toeristische attracties, plezierjachten en bebouwing zoals lodges toe.

U bent hier